SvH Meesterijsbereider

De titel SVH Meesterijsbereider is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ijs bereiden in Nederland. Dragers van deze titel hebben tijdens een meesterproef aangetoond dat zij beschikken over uitgebreide kennis en vaardigheden op hun vakgebied. Naast het ambachtelijk bereiden van ijs en ijsproducten is een SVH Meesterijsbereider ook een meester op het gebied van patisserie.

 

Een uitgebreid onderzoek door deskundigen bepaalt of iemand kan worden toegelaten tot de SVH Meesterproef. Om de titel te behalen moet men zich gedurende langere tijd hebben bewezen op zijn of haar vakgebied. Nadat de proef met gunstig gevolg is afgelegd, vindt de inauguratie plaats in het eigen bedrijf.

Nederland telt op dit moment 30 meesterijsbereiders.
 

Alfons Graumans is van oorsprong banketbakker. Hij raakte bevlogen van het ijsvak tijdens zijn werk bij Huize van Wely in Noordwijk. Daar besefte hij waar zijn roeping lag: in het ambachtelijk ijs bereiden. Hij doet dat in zijn eigen bedrijf, Alfons IJscreaties in Rijsbergen. In 2012 werd hij toegelaten tot de selecte club van SVH Meesterijsbereiders.

De versierselen die bij de titel SVH Meesterijsbereider horen, werden Alfons Graumans omgehangen door de wethouder van de gemeente Zundert. Zij zei bij die gelegenheid: "Succesvol ondernemen is niet alleen afhankelijk van een kansrijk initiatief en een goed bedrijfsplan, maar zeker ook van passie en vakmanschap. Het vakmanschap wordt hier meer dan onderstreept en het behalen van deze titel dwingt des te meer respect af en is maar voor weinigen weggelegd."